Kuinka luet silmälasimääräystäsi

Olet jo tilannut ensimmäiset lasisi ja päässyt nauttimaan kirkkaasta ja selkeästä näkökyvystä, mutta yhtäkkiä muistat, ettet tiedä tilattavien lasien vahvuuksista hölkäsen pöläystä!
Tässä helppo ja suoraviivainen opas silmähoidon ammattilaiselta saadun lomakkeen tulkintaan.

Piilolinssit tai silmälasit:

Tiesitkö, että piilolinssien ja silmälasien reseptit eroavat toisistaan? Monet käyttävät eri vahvuisia piilolinssejä silmälaseihin verrattuna. Tähän on monia syitä, mutta useimmiten se johtuu niiden erilaisista rakenteista ja siitä, että piilolinssit taittavat valon suoraan silmän pinnalta, kun taas silmälasien tapauksessa valo taittuu muutaman sentin päässä silmästä. Vaikka käyttäisitkin piilolinssejä, kokevat monet tarvitsevansa näiden lisäksi myös lukulasit. Jatka lukemista, niin opit ymmärtämään silmälasireseptiäsi paremmin.

 

OD ja OS - Oikea ja vasen:

Reseptin tulkinnassa on tärkeä huomata tarkastella kunkin silmän tietoja erikseen. Monien ihmisten silmissä on eri vahvuudet, joten tietoihin kannattaa aina perehtyä erikseen. Oikea silmä merkitään usein tunnuksella "R", "RE" tai "OD". OD- ja OS-merkinnät kuuluvat optikoiden ja silmälääkärien ammattitermistöön. OD-merkintä on lyhenne termistä oculus dexter, jossa oculus tarkoittaa silmää ja dexter oikeaa. Vastaavasti OS-merkintä on lyhenne termistä oculus sinister, jolla tarkoitetaan vasemman silmän reseptiä. Vasemmasta silmästä voidaan käyttää myös merkintää "L", joka merkitsee vasenta (left) tai "LE", joka merkitsee vasenta silmää (left eye).

 

SF - Sfäärinen voimakkuus:


SF-merkintä on yksi silmälasireseptin yleisimmistä merkinnöistä. Sillä mitataan yksinkertaisesti näkövirheesi korjaamiseen vaadittavan linssin voimakkuutta, jolloin 0,0-arvo tarkoittaa, että sfääristä korjausta ei vaadita. SF-arvoa mitataan joko positiivisena tai negatiivisena arvona. Jos arvo on positiivinen (+), olet kaukonäköinen, eli sinun on vaikea havaita lähellä olevia kohteita. Jos taas arvo on negatiivinen (-), olet lähinäköinen, eli sinun on vaikeampaa nähdä kauas. Oli arvo sitten positiivinen tai negatiivinen, tarkoittaa suurempi luku aina korjattavaa olevan enemmän. Jos henkilön SF-arvo on esimerkiksi -0,25, ei hänellä ole välttämättä vaikeuksia selvitä arkipäivän askareistaan, mutta arvolla -5,00 korjausta jo vaaditaan ympäristön havainnointiin.

 

CYL – Sylinteri:

CYL merkitsee sitä, onko sinulla hajataittoa vai ei. Hajataittoisuus on yleistä, ja se viittaa epäsäännöllisen muotoiseen sarveiskalvoon. CYL-arvoa -0,25 ei välttämättä korjata, kun taas CYL-arvo -3,00 heikentää jo näköä huomattavasti. Jos CYL-kohta on tyhjä, se tarkoittaa ettei sinulla ole hajataittoa, tai että se on liian pieni korjattavaksi.

 

AXIS - AKSELI:


Akseli liittyy sekin hajataittoon. Se mitataan asteina välillä 1-180, ja se kuvaa asentoa jossa hajataittoa esiintyy.

 

ADD - Lisäys:


ADD:tä mitataan aina plus-merkkisenä (+) ja se viittaa lisätehoon, jonka tarvitset nähdäksesi lähelle. Lähinäkö heikkenee ikääntyessä, ja siksi useimmat alkavat käyttää lukulaseja. Heikkeneminen alkaa yleensä noin 40-vuotiaana, jolloin lisäyksen tarve on +0,25 tai +0,50. Ajan myötä se nousee arvoihin +1,00, +2,00 ja niin edelleen. Lisäys tasaantuu yleensä arvojen +2,00 tai +2,50 paikkeille kummankin silmän kohdalla ja pysyy sen jälkeen samana. Tätä tilaa tai ilmiötä kutsutaan usein ikänäöksi.
Jos et ole käyttänyt silmälaseja tai piilolinssejä ennen 40-50 ikävuotta, et luultavasti tarvitse muita korjauksia kuin lisätehon. Tässä tapauksessa tarvitsemiesi lukulasien vahvuus on sama kuin lisäys-kohdassa oleva numero. Se voi esimerkiksi olla +1,00 tai +2,50.
Jos tarvitset jo korjausta näköösi, lisäys tulisi lisätä SPH-arvoosi (mikäli sinulla ei ole hajataittoa). Esim. SPH-arvo +1,00 ja ADD-arvo +2,00 tarkoittavat sitä, että lukulasiesi tulee olla vahvuudeltaan +3,00. Likinäköisillä (-) se toimii niin, että jos SPH-arvo on -2,00 ja ADD on +2,00, et tarvitse lukulaseja ollenkaan. Tässä tapauksessa voit vain ottaa lasit pois, kun ryhdyt lukemaan. Ihmiset, jotka tarvitsevat vahvuuksia sekä lähelle että kauas, käyttävät usein moniteholinssejä. Niissä SPH-vahvuus on linssin yläosassa ja SPH + ADD on sen alaosassa. Monet valitsevat myös kaksien eri lasien käyttämisen – toiset kauas katsomiseen ja toiset lähityöskentelyyn (lukulasit). Pidäthän mielessä, että on aina hyvä ajatus kysyä optikolta tai silmälääkäriltä tarvitsemaasi korjausta, jos käytettävissäsi on edistyneitä mittauskeinoja.


PD – Pupillien etäisyys:


PD tarkoittaa pupillien etäisyyttä ja on pupilliesi välinen etäisyys millimetreinä. PD vaaditaan usein mittatilaustyönä tehtäviä linssejä varten, joissa on edistyneempiä ominaisuuksia – esimerkkinä moniteholinssit.

 

PRISMA/POHJA:


Prisma- ja pohjaosiot ovat jokseenkin harvinaisia ja koskevat niitä, joilla on silmien suuntaukseen liittyviä ongelmia. Prisma kertoo silmien oikean suunnan saavuttamiseen vaadittavan korjauksen, ja pohja puolestaan kertoo, mihin suuntaan prisman on uudelleenohjattava valonsäteet.


Etsi lukulasit