Ikänäkö: Ikään liittyvä kaukonäköisyys

Jos pienen tekstin lukeminen alkaa tuntumaan ärsyttävältä ja vaatii tavallista enemmän vaivaa, niin on kenties aika tarjota silmillesi hieman tukea. Useimmat 40-50-vuotiaat kärsivät ikänäöstä, joka johtuu silmän kimmoisuuden vähentymisestä. Ikääntymisen myötä kimmoisuuden vähittäinen väheneminen tekee lähellä oleviin kohteisiin keskittymisestä vaikeampaa.

 

Presbyopia tarkistuslista

· Pidä lukumateriaalia ja hienoa painatusta pidemmällä etäisyydellä
· Tarvitsee enemmän valoa lukemiseen
· Silmien väsyminen ja rasitus keskittymisestä tekstin tarkentamiseen
· Näön hämärtyminen lukemalla pitkiä aikoja säännöllisesti
· Polttava tunne silmissäsi
· Joissakin tapauksissa päänsärkyä

 

Mitä silmille tapahtuu ikääntymisen myötä?

Silmän linssit jäykistyvät iän myötä, jolloin niiden muoto ei muutu yhtä helposti kuin aiemmin. Tämän myötä valon taivuttaminen ja sen keskittäminen sarveiskalvossa vaikeutuu. Kaukana olevien kohteiden näkeminen on säilyy onneksi ennallaan, joten ikänäkö tarkoittaa käytännössä ikääntymisen aiheuttamaa kaukonäköä. Useimpien näössä alkaa esiintymään ongelmia 40 ikävuoden tienoilla. Jos näkökykysi tuntuu heikentyneen selkeästi, niin huolestumiseen ei ole syytä, sillä kyse on luonnollisesta osasta elämää, jonka voi korjata hankkimalla lukulasit. Lasien ostamisen jälkeen voi tuntea selkeää helpotusta näkemisen helpotuttua huomattavasti, ja monet ihmettelevätkin, miksi he eivät hankkineet niitä aikaisemmin.

Mikä avuksi?

Valitettavasti ikänäköä aiheuttavaa luonnollista ikääntymistä ei ole mahdollista keskeyttää.Ikänäköä on kuitenkin mahdollista lievittää.


Piilolinssit

Monitehopiilolinssit ovat yksi vaihtoehto, vaikka ne eivät sovikaan aivan jokaiselle. Kyseiset linssit on valmistettu erityisesti ikänäöstä kärsiviä varten, joten ne on varustettu sekä kauempana tai lähempänä olevien kohteiden näkemiseen vaadituilla vahvuuksilla. On myös mahdollista käyttää yhtä linssiä lähellä olevien kohteiden hahmottamiseen ja toista kauempana oleviin kohteisiin. Tämä vaihtoehto ei kuitenkaan sovi kaikille ja voi tehdä keskimatkalla olevista kohteista sameannäköisiä. Piilolinssit voivat vaikuttaa hyvältä valinnalta, mutta ne eivät ole paras vaihtoehto terveyden kannalta, eivätkä ne myöskään tarkenna näköä kaikkein terävimmin. Niitä käyttämällä on tehtävä kompromissi joko kaukana tai lähellä olevien kohteiden hahmottamisen suhteen. Ne ovat myöskin hintavin vaihtoehto pitkällä aikavälillä ajateltuna. Jos käytät jo valmiiksi piilolinssejä, niin niiden kustannukset, vaiva sekä vaaditut tarkistukset ovat todennäköisesti jo tuttuja.

Moniteholasit

Jos sinulla on jo silmälasit etkä halua vaihtaa edestakaisin lasien välillä koko päivää, moniteholasit ovat oikea ratkaisu. Ne ovat erityisen hyvä ratkaisu niille, jotka ovat jo käyttäneet silmälaseja, ja niille, joilla on hajataittoa. Moniteholinssissä on tarvittavat pitkän matkan vahvuudet linssin yläosassa, ja lähellä oleville kohteille tarkoitetut vahvuudet linssin alaosassa. Tämän vuoksi et voi käyttää koko näkökenttääsi kerralla, vaan on tehtävä kompromisseja. Jotkut pitävät häiritsevänä sitä, että jokapäiväisessä käytössä on epäselvä alue lasien pohjassa, ja ostavat sen sijaan lukulasit. Koska moniteholinssit valmistetaan mittatilaustyönä modernilla tekniikalla, ne ovat kalliita.


Lukulasit

Lukulasit ovat monille helpoin, halvin ja tehokkain ratkaisu ikänäköongelmaan. Jos et muuten käytä piilolinssejä tai silmälaseja, helpoin tapa korjata ikänäkö on käyttää yhden vahvuuden silmälaseja, kun teet asioita lähinäön alueella. Monet ostavat yleensä lukulasit supermarketeista tai kalliimpia, mittatilaustyönä valmistettuja laseja optikkoliikkeistä. Monet siirtyvät ostamaan lasinsa verkosta, koska siellä on mahdollista räätälöidä niitä, ja valita lasinsa suuremmasta valikoimasta kuin huoltoaseman lukulasitelineestä. Lukulasien vahvuudet ovat +1, +1.50 tai jopa +3.50. Useimmilla ikänäkö alkaa +0.5: stä ja kasvaa, kunnes se saavuttaa +2.00 - +2.50, olettaen että henkilöllä ei ole aiempaa silmälasimääräystä.


Leikkaus

Kirurgista lähestymistapaa on harkittava huolellisesti, koska siihen liittyy riskinsä ja tuloksien epävarmuus. Se tehdään joko rekonstruoimalla silmämunan pinnan muoto, tai lisäämällä linssi silmiin. Leikkausta ei kuitenkaan yleensä suositella ennen kuin näkö on vakiintunut, mikä voi kestää jopa 5-10 vuotta. Kustannukset, riski ja epävarmat tulokset ovat seikkoja, jotka kannattaa huomioida.

 

Löydä lukulasit