10 myyttiä silmälaseista ja silmistä

Aikojen saatosta silmä- ja silmälasiaiheiset myytit ovat levinneet kulovalkean tavoin. Osan myyteistä olemme kuulleet vanhemmiltamme, joten saatamme uskoa niiden olevan totta, vaikka ne olisikin jo kumottu täysin. Nyt on kuitenkin aika tehdä loppu näistä harhaluuloista. Olemme keränneet yhteen listan yleisimmistä silmälasi-, näkö- ja silmäaiheisista myyteistä, jotta voit pitää faktat faktoina.

 

Myytti 1:

"Väärillä vahvuuksilla varustetut lasit voivat vahingoittavat silmiäsi"

Olet saattanut kuulla tästä harhaluulosta. Vaikka näkösi onkin sumea ja silmäsi voivat tuntua rasittuneilta vääriä laseja käytettäessä, eivät ne kuitenkaan vahingoita näköäsi mitenkään. Suosittelemme kuitenkin käyttämään oikeita vahvuuksia, sillä ne takaavat optimaalisen näön ja mukavan olon.

Myytti 2:

"Kaikki aurinkolasit suojaavat silmiä auringolta"

Saatat kuvitella kaikenlaisten aurinkolasien suojaavan silmiäsi auringolta, mutta tämä ei todellakaan pidä paikkaansa. Varmista siis aurinkolasiesi sisältävän riittävän UV-suojan. Jos et suojaudu auringolta, altistut vahingolliselle säteilylle, joka voi vahingoittaa silmiäsi. Koita siis löytää itsellesi UV400- tai CE-merkinnällä varustetut lasit. Kaikissa Luxreadersin aurinkolaseissa on 3-kategorian linssit UV400-suojalla.

 

Myytti 3:

"Porkkanoiden syöminen parantaa näköäsi"

Vaikka porkkanoissa onkin tiettyjä vitamiineja ja ravintoaineita, joiden avulla tervettä näkökykyä voi pyrkiä pitämään yllä, eivät porkkanat kuitenkaan toimi näköongelmien hoidossa. Ne sisältävät A-vitamiinia, joka on kyllä tärkeää silmillemme, mutta on kuitenkin olemassa muita vihanneksia, jotka ovat näkökykymme kannalta huomattavasti porkkanoita hyödyllisempiä. Tällaisia ovat esimerkiksi lehtikaali ja ruusukaali.

 

Myytti 4:

"Hämärässä lukeminen vahingoittaa silmiäsi"

Olet saattanut kuulla tarinan Bachista, klassisen musiikin säveltäjästä, joka luki nuottejaan hämärässä kynttilänvalossa ja sokeutui? Tällä ei kuitenkaan ollut tekemistä valonpuutteen kanssa, vaan todellisuudessa Bach kärsi kaihista. Vaikka hämärässä lukeminen ei vahingoittaisikaan silmiäsi, suosittelemme kuitenkin aina lukemaan hyvin valaistussa ympäristössä. Tämä auttaa jaksamaan ja tekee lukemisesta mukavampaa.

Myytti 5:

"Television katselu liian läheltä vahingoittaa näköäsi"

Pahoista tavoista puhuttaessa seuraava myyttimme on pakko tuoda esille. "Älä istu liian lähellä televisiota, muuten sokeudut!" Tämä tapa ei myöskään vaikuta näköösi. Jos kuitenkin havaitset lapsesi istuvan hyvin lähellä televisiota, kannattaa harkita lääkärillä käyntiä, sillä lapsesi voi olla likinäköinen, eli hän ei välttämättä näe kauas tarkasti.

 

Myytti 6:

"Kieroon katsominen tekee silmistä pysyvästi kierot"

Jos osaat katsoa kieroon, sinun ei tarvitse olla huolissaan silmiesi jäämisestä kieroiksi. Voit kaikessa rauhassa jatkaa ystäviesi viihdyttämistä, sillä kierot silmät aiheutuvat geeneistä, eivät omasta toiminnasta.

 

Myytti 7:

"Silmälasien käyttäminen huonontaa näköä"

Olet viimein ostanut ensimmäiset silmälasisi, mutta otettuasi ne pois päästä näkösi tuntuu kerta kerralta huonommalta? Silmälaseilla ei ole mitään vaikutusta asiaan. Ne parantavat näköäsi ainoastaan muuttamalla sitä, miten valonsäteet osuvat silmääsi, joten ne eivät muuta silmän itsensä rakennetta. Tunne heikkenevästä näöstä saattaa johtua siitä, että olet ehtinyt tottua näkemään tarkasti lasit päässä, ja niiden ottaminen pois saa näön tuntumaan oudolta. Lisäksi ennen lasien käytön aloitusta silmiesi täytyi jatkuvasti kompensoida ja taistella nähdäkseen tarkasti. Nyt kun sinulla on silmälasit, silmäsi voivat vihdoin rentoutua!

Myytti 8:

"Ruskeasilmäiset vanhemmat eivät voi saada sinisilmäisiä lapsia"

Onko lapsellasi siniset silmät, vaikka sinun ja kumppanisi silmät ovat ruskeat? Ei syytä huoleen. Geenit toimivat mystisellä tavalla, ja lapsesi silmien väri saattaa poiketa omien silmiesi väristä jonkin geeniperimäsi sisältämän dominoivan geenin vaikutuksesta.

 

Myytti 9:

"Sinivalolaseilla ei ole vaikutusta silmiisi"

Näyttösi säteilee jatkuvasti haitallista sinistä valoa silmiisi, ja se saattaa johtaa muun muassa silmäkipuun ja päänsärkyyn. Siksi suosittelemme käyttämään näytön ääressä työskentelyyn laseja, jotka suodattavat osan sinisestä valosta pois.

 

Myytti 10:

"Silmälasimääräykseni on pysyvä"

Osa ihmisistä uskoo, että kun heidän näkönsä on kerran testattu, he tietävät millaisen näönkorjauksen he tarvitsevat loppuiäkseen. Tämä ei ole totta. Jos sinulla on jo silmälasimääräys, niin tiedät että tarvitsemasi vahvuudet saattavat ajoittain muuttua. Sen vuoksi näöntarkastuksessa on suositeltavaa käydä aina silloin tällöin. Lisäksi 40-50-vuotiaat alkavat kärsiä ikänäöstä. Ikänäkö tarkoittaa ikääntymiseen liittyvää kaukotaittoisuutta.

 

Löydä lukulasit