Tunnista ero: Sinivalo- ja näyttöpäätelasit

Sinivalo- vai näyttöpäätelasit – mikä on niiden ero?

Tehdään asia selväksi – "sinivalolasit" on hieno termi tavallisille laseille, joihin on lisätty sinivalopinnoite. Pinnoite toimii suodattimena sinistä valoa vastaan ja suojaa silmiä haitallisilta valonsäteiltä. Näyttöpäätelasit sen sijaan viittaavat lasien voimatasoon ja käyttöön. Pinnoitteen sijaan näyttöpäätelaseissa linssi on luotu eri tavalla: linsseissä on erityisiä vahvuuksia ja mittoja, jotka on luotu sopimaan työtapoihisi. Voit myös päivittää näyttöpäätelaseihisi sinivalopinnoitteen, joten saat sekä näyttöpäätelasien ja sinivalolasien vahvuudet. Saat lisätietoja sukeltamalla syvemmälle näiden huipputeknologisten linssien kiinnostavaan maailmaan.

Sinivalolasit

Sinistä valoa estävät lasit, sinivalonestolasit, sinivalolasit.. rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tiesitkö, että sinistä valoa on kaikkialla ympärillämme?

Et välttämättä tunne sinisen valon ajatusta, mutta siitä on tullut paljon puhuttu ilmiö uudella näyttöpäätekommunikaation teknisellä aikakaudella. Sininen valo tunnetaan siitä, että sitä lähtee keinotekoisista lähteistä kuten elektronisista näytöistä, puhelimista, tietokoneista ja jopa LED-valoista. Mutta tiesitkö, että sitä lähtee myös luonnollisista lähteistä kuten auringosta?

Miksi suojaan minun tulisi silmiäni siniseltä valolta?

Sinivalosäteillä on lyhyimmät aaltopituudet korkeimmalla energialla, mikä tarkoittaa sitä, että silmiin kulkee enemmän energiaa. Kun silmät ottavat vastaan sinistä valoa, aivosi tulkitsevat sen päivänvalona, mikä kuljettaa viestiä aivoihin ja loppuvartaloon siitä, että on hereilläolon aika. Tämä tarkoittaa sitä, että yöaikaan sininen valo toimii keinotekoisena päivänvalona – häiritsee unirytmiäsi ja kaikkia niitä toimintoja, jotka kuuluvat siihen.

Yöaikaan vartalo erittää hormonia nimeltään melatoniini, joka kannustaa unta ja käynnistää sarjan biologisia prosesseja tiettyihin aikoihin päivästä. Siksi yöllä aivoihisi kulkee tietty signaali, joka kertoo vartalollesi, että onko aika erittää melatoniinia, joka tekee sinusta uneliaan.

Luonnolliset prosessit liittyvät päivän ja yön välisiin eroihin, joita keinotekoiset valonlähteet kuten sininen valo näytöistä häiritsevät.


Miten suojaan silmäni vaurioilta?

Teknologian kehittyessä on selvää, että keinotekoisen valon välttäminen on vaikeaa. Siitä on tullut pysyvä osa päivittäistä elämäämme, sillä se näyttelee tärkeää osaa työelämässämme sekä kommunikaation saralla. Voimme kuitenkin tehdä muutoksia rutiineihimme ongelman käsittelemiseksi. Öisin kannattaa välttää kirkasta valaistusta ja käyttää hämärää tai vaikkapa punaista valoa, joka ei vaikuta vuorokausirytmiisi tai vähennä melatoniinin eritystä. Jos työskentelet paljon näytön ääressä, voit käyttää sinistä valoa suodattavia laseja. Käytä niitä tietokonetta tai älypuhelinta käyttäessäsi etenkin ilta-aikaan. Silmistä kannattaa huolehtia, sillä niiden hyvinvointi ei vaikuta vain näkökykyyn, vaan myös yleisterveyteen, uneen ja hyvinvointiin!


Tietokonelasit

Työlasit, toimistolasit ja näyttöpäätelasit ovat termejä, joita käytetään näyttötyöskentelyä varten tarkoitetuista silmälaseista. Jos haluat nähdä paremmin työpaikallasi, löytyy tarkoitukseen sopivia tietokonelaseja moneen lähtöön. Tietokonelasit voidaan varustaa myös sinivalosuodatuksella, jolloin ne suojaavat silmiäsi haitalliselta siniseltä valolta. Erilaiset tietokonelasit sopivat erilaisille käyttäjille työtavoista ja käyttäjän ominaisuuksista riippuen. Tässä kolmen eri lasityypin esittelyt:

Kolme yleistä tietokonelasien tyyppiä

Yksitehoiset tietokonelasit: Yksillä tehoilla varustetut tietokonelasit eivät ole progressiiviset, eli ne on tarkoitettu vain yhdelle etäisyydelle. Ne toimivat hyvin sellaisille käyttäjille, jotka istuvat samassa paikassa tai katsovat saman etäisyyden päähän suurimman osan päivästään. Ne sopivat myös ihmisille, joilla ei ole reseptiä kaukolaseille. Lasit voi siis ottaa pois, jos näytön ääressä ei enää työskennellä. Yksitehoiset silmälasit ovat myös progressiivisia laseja halvemmat.

Lähietäisyyden progressiiviset lasit: Lähietäisyydelle tarkoitetuissa progressiivisissa laseissa on moniteholinssit, jotka on suunniteltu näytöille ja lukuetäisyyksille. Näet tarkasti työpisteesi, mutta pidemmät matkat puuroutuvat. Lähietäisyyden progressiiviset lasit sopivat niille, jotka kaipaavat optimaalista käyttöä tietokoneelle, sillä koko linssissä on täydelliset vahvuudet työpisteellesi. Ne ovat kaikkien tietokonelasien joukosta paras valinta jopa 1,5 metrin matkan päästä lukemiseen.

Keskipitkän etäisyyden progressiiviset lasit: Keskipitkälle etäisyydelle tarkoitetut progressiiviset lasit sopivat niille, jotka kaipaavat joustavuutta. Jos esimerkiksi työskentelet vastaanottotehtävissä tai työhösi sisältyy paljon fyysisiä kohtaamisia, kannattaa valita tällaiset lasit, sillä näet niillä ruutusi lisäksi tarkasti jopa neljän metrin päähän. Tämä tarkoittaa, että ne sopivat hyvin näytöille ja myös esitysten pitämiseen. Koska kaukovahvuudet vievät tilaa linsseistä, joudutaan lähinäkemisen laatua uhraamaan hieman. Tällaiset lasit kuitenkin sopivat hyvin dynaamisiin työympäristöihin.

Heräsikö kysymyksiä? Luxreadersilta saat sinivalolaseja vahvuuksilla tai ilman. Jos haluat käyttää laseja tietokoneellasi, voit käyttää tietokone-etäisyyden lasien reseptiäsi ja tilata haluamasi vahvuudet. Jos sinulla on kysyttävää, voit ottaa meihin yhteyttä oikeasta alakulmasta löytyvän chatin avulla tai lähettää meille sähköpostia osoitteeseen moi@luxreaders.fi.