Pilottilasien Historiaa

Uuden Top Gun -elokuvan julkaisun myötä pikkuhiljaa takaisin suosioon kivunneet pilottilasit ovat nousseet ansaitsemaansa valokeilaan. Nämä metallisankaiset aurinkolasit ovat olleet suosiossa 1940-luvusta lähtien ja pysyneet pinnalla käytännöllisyytensä ja rohkean ilmeensä ansiosta. Mutta sen lisäksi, että ne ovat kehystäneet monen julkkiksen kasvoja, näillä pilottilaseilla on myös mielenkiintoinen historia.

Käytännölliset aurinkolasit (armeijakäyttöön)

Lentäjät ovat tarvinneet laseja korkeuksissa jo ennen toista maailmansotaa. Aurinkolasit piloteille kuitenkin luotiin, kun lentäjien häiriötön näkö- ja huomiokyky nousivat ennennäkemättömän tärkeään asemaan. Nämä käytännölliset aurinkolasit kehitettiin korvaamaan lentäjillä aiemmin käytössä olleet suojalasit, jotka olivat sekä kookkaat ja kömpelöt että huurtuivat helposti. Ne eivät myöskään tarjonneet tarpeeksi suojaa taivaan kirkkaalta valolta ja auringolta, jotka usein häikäisivät lentäjän lennon aikana. Ongelman ratkaisemiseksi kehitettiin käytännöllisemmät pilottiaurinkolasit, joita valmistettiin sarjatuotannolla lentäjille ja merimiehille 1930-luvun loppupuolella sekä 1940-luvun aikana.

Uudet metallisankaiset aurinkolasit tarjosivat lentäjän silmille sekä fyysistä suojaa että suojasivat häikäisevältä auringolta lennon aikana. Metallista valmistetut sangat olivat kyyneleen muotoiset aikaisempien suojalasien mallia jäljitellen ja niissä oli vihreäsävyiset lasit. Lasien erityisellä muodolla varmistettiin, että lentäjien näkökenttä pysyi laajana ja esteettömänä. Lisäksi ne suojasivat silmiä säteilyltä ja estivät valon pääsemisen silmään mistä tahansa kulmasta. Vihreä sävy puolestaan vähensi kirkkaan taivaan vaikutusta lentäjän näkökykyyn.

 

Linssit eivät olleet ainoa asia, joka suunniteltiin nimenomaan helpottamaan lentäjän työtä. Sankoihin kehitettiin myös ainutlaatuinen ”kulmasilta” nenäsillan yläpuolelle, jotta laseja olisi helppo käyttää päähineiden, kuten kypärän tai lentäjänlakin, alla. Erityisesti tästä ”tuplanenäsillasta” nämä metallisankaiset pilottilasit nykyään tunnetaankin.

Pilottilasien nousu suosioon

Vaikka nämä metalliset aurinkolasit alun perin kehitettiin helpottamaan sotaväen elämää, sotilaallista tyyliä jäljittelevä 1950-luvun muoti nosti pilottilasit valtaväestön suosioon. Tuon vuosikymmenen tähdet, muun muassa Elvis Presley, suosivat juuri tämän mallisia kehyksiä.

Pilottilasit tekivät paluun 1970- ja 80-luvulla, kun niitä markkinoitiin kasvavassa määrin ja elokuvat, kuten Taksikuski tai tunnetuimpana esimerkkinä Top Gun, nostivat tämän malliset sangat uudelleen kansan suosioon. Pilottiaurinkolasit ovat siitä lähtien kehystäneet monen julkkiksen kasvoja ja olleet tuttu näky kuuluisuuksien, kuten Michael Jacksonin, David Bowien ja jopa Stevie Nicksin, julkisissa esiintymisissä.

Pilottilasit naisille

Vaikka tämän malliset aurinkolasit olivat alun perin suosittuja vain miesten keskuudessa, pikkuhiljaa ne alkoivat siirtyä myös naisten käyttöön. Pilottilasit loivat oman selkeän tyylisuuntauksensa, ja monet naiset päättivät antaa itsestään määrätietoisen kuvan ja ottaa osaa tähän miesvoittoiseen silmäänpistävään muotiin.

Laseja alettiin tuottaa useammissa väreissä ja malleissa kansan toiveita kuunnellen, ja suunnittelijat tarttuivat tilaisuuteen ja vastasivat kysyntään sekä miesten että naisten pilottilasien saralla.

Pilottilasit nykypäivänä

Tänä päivänä pilottilasit ovat taas in. Ne ovat saaneen vaikutteita vallallaan olevista trendeistä, tuoden muassaan uusia värejä ja malleja. Pilottilasit kiehtovat edelleen monia ja ovat pysyneet itsevarmuutta huokuvana vakiovalintana seitsemänkymmentäluvun rokkityylistä aina tähän päivään saakka. Vaikka alkuperäiset linssit olivat malliltaan kyyneleen muotoisia ja vihreäsävytteisiä, nykyään valikoimaan kuuluu myös pyöreämpiä ja kulmikkaampia malleja sekä useita eri värivaihtoehtoja.

 

Nimestään huolimatta pilottilasit tulee varmasti nähtyä jos jonkinmoisella matkustajalla, mutta harvoin konetta ohjaavalla pilotilla.

Vinkit pilottilasien valintaan

Vaikka pilottilasit ovat myös muotikannanotto, ne ovat täydellinen valinta aktiivisiin ulkoharrastuksiin, sillä ne suojaavat silmiä häikäisevältä auringolta. Monet vannovat edullisten pilottilasien nimeen varsinkin golfatessa ja kalastaessa.

Jos haluat antaa omaperäisen ja itsevarman kuvan, nämä ajattomat kehykset ovat täydellinen lisä kokoelmaasi. Ne saavat sinut erottumaan joukosta ja antavat sinusta arkailemattoman vaikutelman samalla, kun suojaavat silmiäsi UV-säteilyltä. Pilottilasimme vahvuuksilla, kuten Clarke-lasimme, sopivat kuin nenä päähän niille kulturelleille, jotka haluavat rentoutua tänä kesänä lempikirjaansa lukien. Göteborg Steel-malliamme on sen sijaan hyvä valinta sisäistä kapinallistaan ilmaisevalle ulkoilmaihmiselle.

Pilottilasit jokapäiväiseen käyttöön

Pilottilasit suojasivat lentäjien silmiä ja tekivät näin heidän elämästään helpompaa. Pidä sinäkin huoli silmistäsi ja hanki lukulasit, jotka pitävät sekä näkösi että tyylisi ajan tasalla. Saatat myös pitää tanskalaisvalmisteisista merkkiaurinkolaseistamme metallikehyksillä, jotka antavat tyylillesi viimeisen silauksen. Jos taas haluat suojata silmiäsi haitalliselta siniseltä valolta taivaalla liitelevien lentäjien tapaan, suosi sinivalolaseja vahvuuksilla ja silmäsi kiittävät.