Kärsitkö usein silmien kuivumisesta tai päänsärystä, kun yrität tulkita jotakin epäselvästi näkemääsi? Määrääkö se, onko jokin kohde kaukana vai lähellä, kuinka selvästi näet sen? Oletko miettinyt, miksi silmiisi sattuu herätessäsi? Onko sinulla vaikeuksia tulkita, mitä lempikirjassasi tapahtuu seuraavaksi, koska lukeminen on vaikeaa, vaikka siristät silmiäsi jatkuvasti, ja mietit, mikä aiheuttaa kaksoiskuvia?

Merkkejä siitä, että tarvitset (luku-)lasit

Nämä kaikki ovat merkkejä siitä, että saatat tarvita silmälasit. Jos luit edellisen kappaleen ja ajattelit samaistuvasi näihin tilanteisiin, kannattaa tarkistaa, koetko myös joitakin seuraavista oireista, jotka viittaavat silmälasien tarvitsemiseen, ja harkita silmälasien hankkimista, jotta elämäsi olisi helpompaa:

- Toistuva siristely

- Kykenemättömyys lukea sanoja läheltä tai kaukaa

- Silmien rasitusoireet

- Silmiin sattuu herätessä

- Kuivat silmät

- Kaksoiskuvat

- Päänsärky

Varoitus: Nämä ovat vain mahdollisia oireita, joiden perusteella voit tunnistaa, että saatat tarvita silmälasit. Artikkeli ei voi suorittaa sinulle diagnoosia. Ota aina yhteyttä optikkoon tai lääkäriin saadaksesi selville, mikä on todellinen diagnoosisi.

Olenko likinäköinen vai pitkänäköinen?

Päättäessäsi, tarvitsetko silmälasit, sinun on ensin selvitettävä, mihin tarvitset silmälaseja. 

Kärsinkö pitkänäköisyydestä vai ikänäöstä?

Näetkö kaukana olevat asiat aika hyvin, mutta sinun on vaikea lukea lähelläsi olevaa? Saatat siinä tapauksessa olla pitkänäköinen. Tarvitset pitkänäköisyyteen pluslasit. Nuoremmat saattavat kokea näön hämärtymistä vaihtaessaan kauas katsomisen ja lähelle katsomisen välillä. Jos esineitä tai tekstiä katsoo läheltä liian kauan, voi jopa saada päänsäryn. Kannattaa käydä lääkärin tai optikon luona selvittämässä itsellesi sopivia ratkaisuja.

Ikääntymiseen liittyvä näön heikentyminen: ikänäkö

Minkä ikäisenä minun on hankittava lukulasit?

Tyypillisesti pitkänäköisyys voi kuitenkin käydä ilmeisemmäksi vanhenemisen myötä, ja ensimmäinen merkki on usein se, että lukeminen vaikeutuu ja rasittaa silmiä. Iän ja lukemisvaikeuksien lisääntyessä saatat tarvita lukulaseja. Ikänäöksi kutsutaan sitä, kun lähellä oleviin esineisiin ja teksteihin ei yleensä enää pysty tarkentamaan yli 40 vuoden iässä. Lukulasitestin tekemisen lisäksi voit lukea tästä ikään liittyvästä pitkänäköisyydestä täällä olevasta artikkelistamme:

Kärsinkö likinäköisyydestä tai likitaittoisuudesta?

Näetkö lähelläsi olevat asiat melko hyvin, mutta sinun on vaikea hahmottaa kauempana olevia esineitä ja tekstejä? Silloin kyseessä voi olla niin sanottu likinäköisyys. Likinäköisyyteen tarvitset miinuslasit. Sitä kutsutaan myopiaksi eli likitaittoisuudeksi, ja sinun kannattaa harkita ajan varaamista lääkäriltä tai optikolta reseptilasien hankkimista varten.

Lasien ostaminen verkosta kätevästi kotoa käsin

Mitä teen, kun tarvitsen lasit?

Nykyään et tarvitse enää mitään hienoja reseptejä, eikä sinun ole edes pakko poistua kodin mukavuudesta. Voit tilata lukulasit helposti verkosta.

Mitä minun olisi syytä tietää ennen kuin ostan lasit verkosta?

Sinun olisi syytä osata tulkita reseptiäsi ennen kuin ostat silmälasit verkosta. Olemme kirjoittaneet tänne juuri sitä koskevan yksityiskohtaisen oppaan:

Kun olet oppinut ymmärtämään, mitä ovat OD ja OS ja SF ja AX ja kaikki nämä pienet hämmentävät merkinnät, olet valmis lähtemään matkallesi ostamaan silmälasit verkosta.

Yleisesti ottaen on hyvä idea saada yleiskuva siitä, mitä muut asiakkaat ovat sanoneet kokeilemistaan laseista. Esimerkiksi yrityksen Trustpilot-arvostelu saattaa olla hyvä vihje kauan kestävien silmälasien löytämistä varten.

Kannattaa myös olla tietoinen siitä, minkä tyyliset lukulasit haluat ja mitkä kehykset saattavat sopia kasvoillesi hyvin. Lukulasien tyyli voi kohentaa ja korostaa omaa tyyliäsi täydellisesti, ja oikeiden kehysten löytäminen voi auttaa korostamaan tai pehmentämään kasvonpiirteitäsi. Jos olet yhä epävarma asiasta, tutustu hyödylliseen tyylioppaaseemme, niin tiedät, millaiset designlukulasit ja värit sopivat täydellisesti tyyliisi!

Millaiset kehykset minun kannattaisi valita?

Sinun on ensimmäiseksi selvitettävä kasvojesi muoto. Voit katsoa perinpohjaisesti peiliin, tutkailla piirteitäsi ja verrata kasvojesi muotoa tähän kätevään oppaaseen täällä.

Kun olet saanut käsityksen siitä, minkä muotoiset kasvosi ovat, voit noudattaa tätä yleistä suositusopasta:

Sydämenmuotoiset kasvot: pyöreät lasit

Neliömäiset kasvot: suorakulmaiset lasit

Soikeat kasvot: suorakulmaiset lasit

Pyöreämmät kasvot: neliönmuotoiset lasit

Kolmiomaiset kasvot: ikoniset lasit

Voit myös käyttää kätevää sovitusominaisuuttamme! Voit valita suosikkilasisi ja sovittaa niitä virtuaalisesti omiin kasvoihisi – mukavasti kotoa käsin!

Minkä vahvuiset lasit tarvitset?

Jos tiedät jo tarvitsevasi lukulasit, voit tehdä täällä nopean näkötestimme verkossa saadaksesi yleiskäsityksen tarvitsemistasi vahvuuksista ennen tilausta! Tai jos olet jo oppinut lukemaan reseptiäsi, vielä parempi, koska olet valmis aloittamaan tilaamisen!

Tarvitsenko lukulasit tietokonetöihin?

Lopuksi sinun kannattaa miettiä mahdollisuuksia ottaa lukulasit osaksi jokapäiväistä elämääsi. Jos istut paljon näyttöjen ääressä joko työn tai vapaa-ajan merkeissä, ei haittaa tutustua sinivalolaseihin, jotka vähentävät kaikkien ympärillämme olevien näyttöjen ja jopa auringon säteilemän sinivalon aiheuttamaa silmien rasittumista, väsymystä ja päänsärkyä. Nämä valoaallot huokuvat meihin vaikuttavaa energiaa. Voit suojata silmiäsi helposti Luxreadersin sinivalolaseilla, jotka on varustettu sinun vahvuuksillasi, joten et joudu valitsemaan, pystytkö lukemaan vai suojaatko silmiäsi, koska voit tehdä kumpaakin yhtä aikaa!

Lue lisää sinivalosta ja miksi se on haitallista täällä olevasta artikkelistamme:

Voinko saada aurinkolasit, joissa on voimaa?

Jos taas aiot lukea paljon ulkona etenkin näin kesäkuukausina, sinun tekee ehkä mieli suojata silmiäsi myös UV-säteiltä ja yleiseltä häikäisyltä, jota kirkas auringonpaiste aiheuttamaa kesäkuukausina. Voit myös hankkia Luxreadersilta vahvuuksilla varustetut aurinkolasit, jolloin et joudu päättämään, pystytkö lukemaan vai suojaatko silmiäsi.